Ο Σωτήρης Γκορίτσας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955. Αρχικά σπούδασε οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ. Οι πολιτικές συγκυρίες (μεταπολίτευση) και οι προσωπικές αναζητήσεις τον οδήγησαν στο Λονδίνο όπου σπούδασε κινηματογράφο. "Δεν έκανα λάθος. Το σύστημα της Αγγλίας, οι μέθοδοι σκέψης και εργασίας της, ήταν για μένα μια αποκάλυψη. Με συμφιλίωσαν με τον εαυτό μου και μ' έκαναν να ξαναγαπήσω την Ελλάδα. Αν είχα μείνει εδώ θα είχα γίνει άλλος ένας θλιβερός κλαψιάρης, που όντας εδώ θα ΄θελε να΄ναι εκεί κι όντας εκεί θα σκεφτόταν συνεχώς το εδώ".
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα εργάζεται στην ελληνική τηλεόραση σκηνοθετώντας την περίοδο 1985-1988 πάνω από 25 ντοκιμαντέρ για τις εκπομπές "Η ΕΡΤ στη Βόρειο Ελλάδα" και "Περισκόπιο" και αρκετά διαφημιστικά. Η τηλεόραση αποτέλεσε ένα μεγάλο σχολείο και δέχτηκε ποικίλες επιρροές από διάφορες και διαφορετικές πλευρές. "Πολλές και ποικίλες. Και θετικές και αρνητικές... Και τα δυο αυτά είδη δημιούργησαν μια σχέση αγάπης-μίσους με τους γύρω μου, αλλά και με τον εαυτό μου. Αν τα σεβαστείς όπως πρέπει, σου ανοίγουν αμφότερα κόσμους που δύσκολα μπαίνεις αλλιώς. Ως τουρίστας ποτέ δε θα μπορούσα να κατανοήσω ψυχή τε και σώματι τους καρβουνιάρηδες στο Βίτσι. Ούτε ως οικονομολόγος θα μπορούσα να μοιραστώ την αγωνία του επιχειρηματία για το προϊόν του".
Οι πρώτες ταινίες που σκηνοθετεί είναι τηλεταινίες. Ακολουθούν κάποιες μεσαίου μήκους και κατόπιν η είσοδός του στο κινηματογραφικό γίγνεσθαι της χώρας.

σκηνοθετεί αδρά, απλά και αποτελεσματικά τους ήρωες του: τη χυμώδη και
αισθησιακή Δέσποινα (ηρωίδα της ομώνυμης μεσαίου μήκους ταινίας), τους συμπαθείς και ανθρώπινους Έλληνες μικροκομπιναδόρους του Βαλκανιζατέρ και του Μπραζιλέρο και τους ταλαιπωρημένους, δύστυχους Αλβανούς λαθρομετανάστες στο Απ’ το Χιόνι.
Ζωντανεύει τα πρόσωπα του με εκφραστικότητα, φρεσκάδα, μπρίο, πηγαία
κωμική αίσθηση και ευρωστία (ίσως, ενίοτε, και κάποια σχηματικότητα).
Η κινηματογραφία του είναι άμεση, στρωτή, πολύ απλή, ζωντανή και
δυναμικά νατουραλιστική, όλες οι ταινίες του κάνουν κοινωνική κριτική
και περικλείουν μια άποψη αμφισβήτησης των τρωτών της ελληνικής
κοινωνίας. Το Βαλκανιζατέρ και Μπραζιλέρο είναι κοινωνικές σάτιρες και έχουν στόχο την ευρύτερη επαφή με το ελληνικό κοινό μέσω της κωμωδίας.
δυναμικά νατουραλιστική, όλες οι ταινίες του κάνουν κοινωνική κριτική
και περικλείουν μια άποψη αμφισβήτησης των τρωτών της ελληνικής
κοινωνίας. Το Βαλκανιζατέρ και Μπραζιλέρο είναι κοινωνικές σάτιρες και έχουν στόχο την ευρύτερη επαφή με το ελληνικό κοινό μέσω της κωμωδίας.

Τρία χρόνια μετά σκηνοθετεί την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του «Απ' το χιόνι»· θέμα της η κάθοδος τριών βορειοηπειρωτών προσφύγων στην Αθήνα στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα της οποίας αρχίζει να γεννιέται, χωρίς ποτέ βέβαια να ομολογείται, έναν ρατσισμός. «Η Ελλάδα γνωρίζει το σύνδρομο της μετανάστευσης από την ανάποδη, ως δέκτης πλέον οικονομικών μεταναστών. Η οδύσσειά τους είναι κοινή, αλλά καθένας τους θα βρει μιαν άλλη Ιθάκη: ο ένας σκοτώνεται άδοξα σ' ένα γιαπί, ο άλλος λουφάζει κι υπομένει κι ο τρίτος γυρίζει πίσω, στο χιόνι και στο όνειρό του. Η ματιά του σκηνοθέτη είναι τραχιά και ντοκιμαντερική, αποφεύγει τον μελοδραματισμό και τον εξωραϊσμό και βουτάει βαθιά στο πρόβλημα για να εκφράσει μιαν απέραντη οργή.»
Η ταινία πηγαίνει καλά στα διεθνή φεστιβάλ της Αμιένης, κερδίζει το βραβείο σκηνοθεσίας στο φεστιβάλ Troia και τον Χρυσό Αλέξανδρο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Ενώ οι Γεράσιμος Σκιαδαρέσης κι Βάσιας Ελευθεριάδης δίνουν αξιοσημείωτες ερμηνείες.



ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ
1987, Κάποιος ξαγρυπνά (τηλεταινία, μεσαίου μήκους)
1990, Δέσποινα, (τηλεταινία, μεσαίου μήκους)
Βραβεία Καλύτερης Τάνιας Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης
και Α' κρατικό βραβείο ΥΠΠΟ
1993, Απ' το χιόνι, (μεγάλου μήκους)
Συμμετοχή στο δεκαπενθήμερο σκηνοθετών στο Φεστιβάλ Καννών 1994,
Βραβεία καλύτερης ταινίας στο Φεστιβάλ ΑΜΙΕΝ,
Βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας, Φεστιβάλ TROIA,
Χρυσός Αλέξανδρος, Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (διεθνής διαγωνισμός),
Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (εθνικός διαγωνισμός) πήρε τα ακόλουθα βραβεία:
καλύτερης ταινίας,
σεναρίου,
φωτογραφίας,
ειδικό βραβείο τεχνικής αρτιότητας ΕΤΕΚΤ,
βραβείο FIPRESCI,
κρατικό βραβείο
και βραβείο περιοδικού ΣΙΝΕΜΑ
1997, Βαλκανιζατέρ, (μεγάλου μήκους)
2001, Μπραζιλέρο, (μεγάλου μήκους)
2007, Παρέες, (μεγάλου μήκους)2011, Απ΄τα κόκκαλα βγαλμένα (μεγάλου μήκους)
Οι κυριότερες σελίδες που επισκέφτηκα :
http://www.mic.gr/cinema.asp?id=8397
http://www.themoviescenes.com/?p=1102
http://www.cine.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου